Naaiatelier

Sinds juni 2014 is Kiran Namaste bezig om het naaien op een hoger niveau te brengen.Nadat we in 2015 een klein stukje grond naast het huis hebben gekocht zijn we medio 2016 begonnen met de bouw van een "professioneel" naaiatelier. Een plek waar straks tussen 10-15 vrouwen kunnen gaan werken. De bedoeling is om het Kiran Namaste naaiatelier flink uit te breiden en in de toekomst banen te creëren voor een aantal moeders. Een plek waar straks tussen 10-15 vrouwen kunnen gaan werken. Inmiddels hebben we Jamuna (een van de naai moeders) de leiding over het naaiatelier gegeven.Bovendien zal een bepaald percentage van de opbrengst naar het Kiran Namaste project gaan... ’selfsupporting’.We hebben vanaf februari 2017 een ervaren full time “tailorymaster” mr. Laxman die in het naaiatelier ook werkt aan de productie, naaitrainingen en advies geeft. Het naaiatelier groeit. Begonnen we in aanvang in het oude naaiatelier met 2 - gediplomeerde naaisters – en 6 in opleiding, nu - mei 2018 - werken er 8 gediplomeerde naaisters en 3 in opleiding in ons eigen professionele naaiatelier.Er heerst een goede sfeer in het naaiatelier. Het is merkbaar dat de vrouwen en de tailorymaster Laxman trots zijn om mee te mogen werken aan de opbouw van het naaiatelier én trots op hun naairesultaten .Soms zijn er grote naaiopdrachten die beslist voor een bepaalde datum afgeleverd moeten worden. In overleg met de moeders én Laxman wordt er dan een paar uur langer door gewerkt en…dat doen ze allemaal graag.Kijken we terug naar het begin en tot op heden dan zien we een maandelijkse groei van opdrachten en konden we de tailorymaster een full-time baan geven in het naaiatelier.

De groei gaat sneller als we hadden verwacht maar ...voor Kiran Namaste ligt het accent op kwaliteit en het op tijd afleveren van de opdrachtenNu worden er vele soorten naaiopdrachten gemaakt: schooluniformen en trainingspakken voor scholen, polo t-shirts, bedovertekken, waszakken, slippers, fohn tassen voor hotels, vrouwen pyama’s en ochtendjassen voor een Nepalese winkel. medicijntasjes enz. enz.
“De kunst” is nu, hoe krijgen we de opdrachten binnen. ‘Het naaiatelier’ werkt hard om vaste opdrachtgevers te krijgen én te behouden want dat geeft meer zekerheid.Er zijn periodes van veel opdrachten en periodes van minder opdrachten ( low season en high season)En “die kunst” beginnen ze ook goed te leren, de opdrachten hebben nu een dusdanige vorm aangenomen dat er voor de 8 vrouwen én de tailorymaster dagelijks redelijk genoeg werk is. Als straks het nieuwe schooljaar begint wordt het extra druk met alle uniform bestellingen. De vrouwen hebben er plezier in en soms moeten ze ook afgeremd worden in hun enthousiasme. Kiran Namaste waakt er voor dat er voldoende pauzes zijn en er op tijd gestopt wordt. Aan het einde van de dag wordt het naaiatelier geheel opgeruimd, zodat de volgende dag in een geordend naaiatelier gestart kan worden.Voor het naaiatelier is een apart financieel programma op gezet en heeft het een erkende PAN status verkregen, hetgeen overeenkomst met een BTW status.

Van belang is een goede organisatie. Denkende aan elke keer dezelfde kwaliteit materiaal in te kopen en ook de kennis hoeveel tijd er nodig is een naaiopdracht op tijd af te leveren. Hiervoor is een overzichtelijk administratie systeem samengesteld.Step by step zal het naaien een toekomst voor Kiran Namaste gaan worden.In ieder geval wordt er op dit moment hard aan gewerkt .